Óra javíttatási tanácsok

Hogyan kezdjük az óra javíttatásához?
Szempontok
- Sok esetbe megegyezik az új óra vásárlásánál felsoroltakkal!
- Próbáljuk felhasználni az új óra vásárlása esetén felsoroltak alapján a „szakműhelyt!
- Kérdezzük, meg ismerőseinket javíttattak e már az általun kiválasztott helyen? Meg voltak elégedve?
- Az órát javításra átvevő személy érthető magyar nyelven, magyar szavakat alkalmazom. Nem „szédít” minket. Vagy beszéljünk mindketten egy közös nyelven (német, angol, stb.). (Lásd: szakzsargon)
- Az átvételi elismervényen szerepeljen az óra részletes meghatározása. A tok anyag és számának feltüntetése (amennyiben van)
- A sérülések, hiányosságok feltüntetése
- Az elvégzendő javítási műveletek (teljes javítás, szerviz)
- Megfontolandó: a nagyon olcsó javítási ajánlat nem biztos, hogy a legjobb választás.
- Kérjünk garanciát az elvégzett munkáról, új elem szerelés esetén is.

1. Óra javíttatási tanácsok Óra javíttatási tanácsok
3. Szakzsargon, avagy szédítjük a vevőt Szakzsargon, avagy szédítjük a vevőt
2. Márka és alkalmazott szerkezet Márka és alkalmazott szerkezet
4. Meddig marad jó állapotban az olaj a fel nem húzott raktári órákban Meddig marad jó állapotban


"Fuser" munkák - Óragyilkosok

Mottó „A rossz, mit ember tesz, túléli őt…” SAKESPEARE

Fuser

Óra vásárlási tanácsok


Új óra vásárlás

Hogyan kezdjük az új óra vásárlásához? Válaszuk ki a nekünk tetsző órát. Mi csak kívülről fogjuk látni az órát. A mi ízlésünknek feleljen meg (vagy dicsekedhessünk vele, másoknak, illetve kövesük a divatot).

Az órák esetében - mint a későbbiekben látjuk – az egyik nagy probléma, hogy kívülről a legtöbb esetben nem látható, mi van belül (az emberek esetében is így van). Általános megállapítás, minél szebb egy óra kívülről annál gyanúsabb a belseje. A tokoknál részletesen tárgyalásra kerül, de már itt meg kell állapítani, minden ellenkező híreszteléssel szemben a tok általában nem azért készül, hogy védje a szerkezetet. Legtöbbször a külső megjelenés, a küllem számit.

 Egyszer egy neves svájci szakember a következő példát mondta – miért olyan gyönyörű a természetben egy virág? Válasz: hogy a bogarak, méhek, lepkék „rászálljanak” és megtermékenyítsék.

Miért készül több százezer óratokforma - modell? Válasz: hogy az emberek megtalálják az ízlésüknek megfelelőt - „rászálljanak”, megvegyék és növeljék a gyáros, nagykereskedő, kiskereskedő jövedelmét. És talán még az órásnak is legyen munkája. Bár köztudott, hogy ha nem lenne órás, az előbbiekben felsoroltak jobban járnának, mert új órát kellene venni az elromlott helyett.

Szempontok: milyen célra szeretnénk használni, (munkába, ünnepre, stb.) 

-milyen összeget szánunk az órára? 

-több beszerzési helyet keressünk fel. Hól a legolcsóbb? 

-tájékozódjunk a beszerzési helyről. A válasz egyszerűnek látszik – legyen szaküzlet. A gond az, hogy minden órát forgalmazó üzlet saját magát tartja a legjobbnak. Olyan reklámot még nem láttam, ami úgy hirdetett volna, hogy rosszul dogozunk, „gagyi” órákat árusítunk, stb. 

Határozzunk meg egy pár ismérvet, az órás szakműhelyre – szaküzletre. Kezdjük az üzlet kirakatával. Az általános szabályokon kívül (tiszta, világos, stb.), szakmai szempontok alapján az új órák illetve a vevőtérbe elhelyezett órák, a pontos időt mutassák (a naptár is), a nem működő, de új órákon a mutatók 10 óra 10 percen, vagy 1 óra 50 percen állnak (a katalógusokban is így vannak fényképezve az órák). Ennek, mint ismeretes a következő okai vannak:

-így látszik a márkafelirat (segédszámlapok esetén úgy álljanak a mutatók, hogy semmilyen feliratot ne takarjanak!). Valójában a márkafeliratért fizetjük az óra árának több mint 50 százalékát!

-a V forma a győzelem (Victoria) jele Antik, öreg, használt, nem működő óráknál legalább a márkafelirat legyen látható. Megjegyzendő, amennyiben a mutatók 6 óra 25 percet mutatnak, ez tényleg az öregkorra asszociál.

-a mechanikus órák esetén a minőségre is utal. Ha egy közepes vagy kiváló minőségű szerkezetben a rugó feszültsége megszűnt, akkor a mutatók nem mozdulnak. Elektromos órák esetén, ha karóráknál a felhúzó koronát kihúzzuk, vagy megszüntetjük az áramforrást (Kivesszük az elemet), a mutatók nem mozdulnak!

-a szaküzleti eladóknak (a vevőtérben elhelyezett órákat) minden nap ellenőriznie kell.  Egyes neves cégek fenntartják maguknak a jogot, hogy csak azoknak a szaküzleteknek engedélyezi az árusítást – akik az általuk előirt feltételeknek, eleget tesznek. A szakeladó minden olyan tájékoztatót megad, ami szükséges. (Magyarországon magyar szavakat használ, nem „szakzsargont”! Erről későbbiekben még lesz szó).

-Milyen minimális ismertetőket adjon az eladó?  Amennyiben nem, nekünk kell rákérdezni! Mikor gyártották a szerkezetet, tokot? Mikor helyezték üzembe az órát? A „0” szervizt elvégezték? Mikor? Hogyan kell használni, „felhúzni” a rugót, beállítani a mutatókat? Mi ellen védi a szerkezetet a tok, (pára, izzadság, vízhatlansági fokokozat)? Mennyi időnként kell karbantartási műveleteket végeztetni (tisztítás, olajozás, új elemszerelés, stb.) Ha meghibásodik az üveg, a tok, a szíj, a szerkezet, javítható, cserélhető? Hol érvényesíthető a garancia? A fém szíjat méretre állítják? Bútor, fali és asztali órák esetében, hogyan kell szállítani, üzembe helyezni? 

-Kérdezzük, meg ismerőseinket vásároltak e már az általunk kiválasztott helyen? Meg voltak elégedve?

Álljon itt egy jó példa egy kereskedő – gyártó ismertetőjéből

A forgalmazó: Hamberg & Söhne.

Az általunk forgalmazott minden egyes óra garantáltan a Hamberg & Söhne manufaktúrájából származik!

Egy Hamberg & Söhne óra vásárlásakor az eladónak a következő alkotókat kell átadnia:

- maga az óra, a szíján egy Hamberg & Söhne pecséttel

- eredeti Hamberg & Söhne díszdoboz

- csomagoló kartondoboz Hamberg & Söhne lógóval ellátva

- átadás előtti minőség ellenőrzési (nullarevíziós) dokumentum kontrollbélyegzővel ellátva

- garancia levél

- használati utasítás

- eredeti kereskedői számla

A dokumentumokon lévő bélyegzők mindegyike eredeti, nem másolati példány!

Egyéb beszerzési módok

Új óra vásárlás másodkézből

Fontos, hogy a másodkézből vásárolt óra már „használtnak” számit. Értéke kevesebb, mint az új óráé (ez 99 százalékban igaz)

A folyamat nagyjából megegyezik az előbbiekkel. A legbiztosabb, ha megvan az eredeti számla, használati utasítás, díszdoboz, fém szíj esetén a kivett láncszemek. Az eredeti árról mindenképen tájékozódjuk!

Használt óra vásárlás. Hirdetések útján történő beszerzés

Használt óra esetén az értéknél még a használat időtartalmával és az esetleges hibákkal is csökken az érték.

Ez számtalan buktatóval jár. A világhálón gomba módra szaporodnak a kereskedői oldalak. Ezek többféle „üzleti fogást” alkalmaznak. Minden esetben kereskedelmi haszonszerzés a cél. Az esetek többségében rendkívül kevés információt tartalmaznak, és minden esetben az árucikk (óra) előnyös oldalait sorolják fel. A legnagyobb probléma a kevés és szakszerűtlen információ. Ilyenek:

            Működőképes. (Meddig?)

            Kvarcóra. (Melyik része van kvarcból az órának?)

            Svájci. (Gyenge, közepes, vagy kiváló minőségű?)

            Különböző szakzsargonokat alkalmaznak, amellyel elkápráztatják a vásárlót. Csak egy képet közölnek az óráról. Vannak természetesen olyan internetes vásárlási lehetőségek, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak (Ebay. Ez több nyelven is üzemel)

Használt óra vásárlás régiségkereskedésben

Ilyen esetben is alkalmazzuk az új óra vásárlásánál felsorolt szempontokat.

Használt óra vásárlás aukciókon, árveréseken

Az eladás szempontjából ez a legnyereségesebb. A”licitálással”, illetve amennyiben például egy gyűjtőnek egy bizonyos óra kell, azért képes a valós értéknél sokkal többet adni. Itt is az a legnagyobb probléma, hogy kevés információ áll rendelkezésünkre. Csak az előnyös oldalát tüntetik fel, egy képet közölnek. Célszerű az előzetes kiállításokon tájékozódni!

Óra vásárlás börzéken

Az internetes vásárlás elterjedésével egyre kevesebb börzét szerveznek. A börzéken egy sajátos hangulat alakul ki. Az órákat kézbe vehetjük, kérdezhetünk, akudhatunk. Sok óragyűjtő itt cserél információt, szakmai tanácsokat.

További tanácsok.

Fontos a tok, a számlap és a mutatók állapota. Ezek általában pótolhatatlanok.

A zseb és karórák kivételével általában könnyen megbonthatjuk a tokot a szerkezet vizsgálata érdekében.

A zseb és karórák tokjait megbontani igen nagy felelősség. Sok esetben csak a gyár általi utasítás szerint, illetve célszerszám segítségével lehetséges. Nagyon gondoljuk meg az olyan óra vásárlását, amelyiknek a tokja sérült!

A tok és a szerkezet eredetisége rendkívül fontos!

Rendkívül elterjedt a tok, számlap és a szerkezet „házasítása”.

A vásárláskor lehetőleg kapjunk eredeti leírást az óráról (Zertifikat, Certificat), és magyar nyelvű használati utasítást. Sajnos Magyarországra az elmúlt időszakban (többek között a vám kikerülése miatt), a külföldön vásárolt órákhoz kapott eredeti leírás és jótállási jegy eldobásra került.

Összefoglalva: Az óra beszerzésének legbiztosabb és legjobb módja, ha azt „szaküzletben” vásároljuk, illetve olyan helyen, ahol megbízunk az eladóban. Rendelkezünk bizonyos alapvető ismeretekkel. Célszerű az évek óta megjelenő Karóra katalógust megvenni és az azokban szereplő órák és szerkezeteik részletes leírását tanulmányozni. Igen értékes ismereteket szerezhetünk. Lásd: Az órákban alkalmazott szerkezetek a 21. század elején.

Amit megkövetelhetünk egy szakképzett órakereskedéssel foglalkozó szakembertől
Részlet az iskolai tankönyvből

4. Kereskedelmi ismeretek

Az órás általában közvetlen kapcsolatban van az óratulajdonossal.

Kevés olyan órajavító műhely van, ahol csak javítással foglalkoznak. Az órás ebben az esetben a meghibásodott órát személyesen veszi át a tulajdonostól és adja vissza javítás után.

Az órajavító műhelyekben egyéb kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak. A leggyakoribb az óra szíj és új óra értékesítés, de használt órák eladásával és vételével is foglalkozhatnak.

Az órával kapcsolatos legtöbb szakismerettel az órásnak és a szakboltok eladóinak kell rendelkezni.

Ezért van szükséges az általános kereskedelmi ismereteken alapuló speciális ismeretekre.

4. A. Az óra, mint kereskedelmi árucikk

Az órát a gyártó (régebben maga az órás) megfelelő haszon reményében készíti. A nagy- és kiskereskedelem további haszon érdekében árusítja.

A neves óragyárak ellátják a kereskedőket megfelelő tájékoztatóval, amely tartalmazza az adott óra speciális ismertetését.

Az óra általában személyi tulajdon. A kar- és zsebórák mindegyike, az asztali- és faliórák nagy része személyes használati tárgy. Kevés óra található intézményekben, munkahelyeken és közterületeken, amelyeknek nincs "gazdájuk".

Az órát megvásároló személy nagyon sok igényt támaszt a vételkor. Ilyen elvárások a következők lehetnek, legyen az óra:

- márkás

- modern, divatos

- olcsó

- különleges, egyedi

- pontos

- tar- javítható, stb.

Természetesen olyan óra, amelyik minden igényt kielégítene, nehezen elképzelhető a valóságban. A jó kereskedők a felkínált órák legelőnyösebb tulajdonságait domborítják ki. Kereskedelmi szempontból külön csoportba tartoznak az ékszerórák. Ezeknél külön kell választani a tok és a szerkezet értékét. Az ékszerórákba nem minden esetben szerelnek kiváló minőségű szerkezetet.

4.  A. 1. Márka

Mint minden ipari termék, így az óra is a kereskedelemben valamilyen elnevezéssel, márkával szerepel. A márka rövid, könnyen megjegyezhető kell legyen. A gyártó, kereskedő a márkát megfelelő reklámozás útján népszerűsíti. Ha egy gyár valamelyik termékét a vevőközönség megkedvelte, az adott márkát bejegyeztetés révén védetté nyilváníttathatja (márkavédelem). Ezt a márkát más nem használhatja hivatalosan. A hamisítások természetesen éppen a márkával élnek vissza.

A megfelelő márkanév többféleképpen alakulhat ki:

a./ A márka lehet egy szó: Star (csillag), Pobeda (győzelem), Zenith (tetőpont).

- megbízható

- drága

b./ A gyár nevének rövidítése: MOM (Magyar Optikai Művek), IWC (International Watch Co.), UMF (Uhren und Maschinenfabrik).

c./ A gyár tulajdonosának neve: Tissot, Vacheron - Constantin, A. Lange Söne.

d./Az óragyár helye: Jereván, Weimar, Langendorf.

e./ Működésre utaló: Bim-Bam, Tam-Tam, Repetiton, Signal, Kakukk.

f../ Szerkezeti megoldásra utaló: Anker, Quartz, Kronométer, Automatic.

g./ Reklám: az áruház, kereskedés neve: Pierre Cardin, Quelle, Selva. Az órás neve: Brauswetter János. Alkalom, esemény: OLIMPIA, EXPO.

h./ Híres emberek neve: Marco Polo (Bulova szerkezet), Da Vinci (IWC szerkezet), Alain Delon (ETA szerkezet).

A márka felírása az óra számlapján található, jól látható helyen, de elhelyezhetik a hátlapon és a szerkezeten is. A reklámfotókon (a svájci órák mindegyikén) a mutatók 10 óra 10 percet mutatnak, hogy a 12-es felirat alatti reklámszöveg jól látható legyen. A jó kereskedő az eladótérbe, kirakatba helyezett órákat vagy pontos időre állítva, működtetve helyezi el, vagy egy adott időre állítja azokat. A mutatók állása lehet 10 óra 10 perc, vagy tetszés szerinti más egységes elrendezés. A jó minőségű órák esetében a teljesen lejárt szerkezet adott időre állítva nem mozdul el.

Az óra meghatározásánál, mint láttuk az előzőekben a szakember számára a márka nem jelent túl sokat. A márka felírat csak akkor igaz ha:

- a gyártó illetve a nagykereskedő garantálja, hogy az általa szállított órák a márkának megfelelő, illetve megfelelő minőségű szerkezettel vannak ellátva. Az új órát általában nem nyitja ki a kereskedő, hogy meggyőződjön a valódiságról, mert ezzel csökkenne értéke. Abban az esetben, ha mégis előfordulna hamisítás, attól a cégtől többet egyelten órát sem szabad vásárolni.

- javításkor, vételkor a külső meghatározások után minden esetben ki kell nyitni a tokot és meg kell győződni a márka és a szerkezet összhangjáról.

4. A. 2.Egyéb felírás a számlapon

A hatos szám alatt a gyártó országra utaló felirat található:

- MADE IN USSR

- SWISS MADE

- MADE IN HUNGARY

- WEST GERMANY

- MADE IN DDR

A márka felírás alatt, vagy mellette feltüntethetik a kövek számát és a szerkezetre utaló szövegeket. Például:

- Automatic (a kéz mozgása húzza fel)

- Antimagnetic (nem mágneseződik), stb.

Természetesen a tok kinyitása után meg kell győződni arról is, hogy ezek a felíratok megfelelnek-e a valóságnak.

4. A. 3. Az órák feladata

Az órákat kereskedelmi szempontból általában három csoportba sorolhatjuk:

a./ Egyszerű időmérés (óra, perc, másodperc).

b./ Egyéb szolgáltatás (ébresztés, zene, stopper, naptár, kapcsoló szerkezet, vezérlés, stb.).

c./ Külső megjelenés (forma, dísz, ékszer, stb.). Sok esetben az óratulajdonosnak ez a leglényegesebb  szempontja.

4. B. Az óra értéke

Az órák adás-vételében az ár, illetve a piaci érték meghatározásában több tényezőnek van igen jelentős szerepe.

A kereskedő a szállítólevélből, árcédulákból, különböző kódszámokból tudja az óra árát. A viszonteladók, kereskedők egyedileg kialakított árjegyzéket alkalmaznak. Így egy adott óra többféle árban kerülhet forgalomba.

A szakembereknek az óra értékének megállapításakor a szerkezet műszaki állapotát is figyelembe kell vennie.

Az órának a gyakorlatban többféle értéke lehet.

4. B. 1. Új érték

Az új értéke a kereskedelmi szabályoknak megfelelően kialakított ár, ezt számla igazolja. Az új órákhoz, ha azok értéke bizonyos határt elért, tehát tartós fogyasztási cikk, garanciajegy is tartozik. A garanciajegynek tartalmazni kell a következőket:

a./ az eladás dátuma,

b./ az eladás helye (cégbélyegző),

c./ a garancia időtartama,

d./ a garanciális javításra kijelölt szakműhelyek felsorolása,

e./ az alkatrész utánpótlási idő (5-8-10 év),

f./ a rendeltetésszerű működtetés módja (használati utasítás),

g./ a garancia megszűnésének okai.

A végkiárusítás és árleszállításkor kialakított árhoz is érvényesek az előbbi feltételek.

 

4. B. 2. Használt érték

Ha valaki egy órát megvásárolt és ezután újra el szeretné adni a garanciális szolgáltatások megszűnnek, vagy minimálisra csökkennek. Újra értékesítés esetén, függetlenül az óra állapotától, a használt érték érvényes. Az érték a kereslet-kínálat törvényei szerint alakul. A használt érték általában alacsonyabb mint az új, kivéve ha az óra már antiknak számit.

4. B. 3. Eszmei érték

Egy óra lehet ritka, egyedi darab, a szerkezet, vagy a tok különleges elkészítése következtében. Ebben az esetben érvényes a muzeális tárgyakra vonatkozó értékmeghatározás. . Ha egy órát védetté nyilvánítanak, az eszmei értékét is meghatározzák. Az óragyűjtők egy-egy antik óráért a tényleges értéknél jóval többet fizetnek.

4. B. 4. Személyes kötődés

Az óra gyakran ajándék tárgya, vagy örökség. Kevés olyan használati cikk található, amelynek személyes kötődése hasonló lenne (talán a jegygyűrű). Hosszú időn keresztül naponta (van, aki éjjel is) a karján hordja, közvetlen közelben van. Ezekben az esetekben az órához fűződő érzelmi kötődés pótolhatatlan értéket képvisel. Ha javítás közben egy ilyen óra elvész, vagy megsérül, a bizalomvesztés mellett az új értéknél magasabbat kell téríteni.

4. B. 5. Téves érték

Ha az óratulajdonos nem közvetlenül a normális kereskedelmi úton jutott az órához, a legtöbb esetben téves értékítélete van. Az ajándékba kapott órának nem tudja a valós értékét. A másodkézből származó óra eredetiségére, beszerzési helyére, árára vonatkozó információk általában nem korrektek. Sok hamisított óra van forgalomban. Ezek kívülről megtévesztően utánozzák az eredetit.